Alba
център за лазерна епилация

Как да избереш слънцезащитен крем SPF- индекс!

Всеки знае колко са полезни слънчевите бани, но и колко са опасни слънчевите лъчи, особено за кожата. За да се предпазиш от слънчевото изгаряне, много е важно да използваш подходяща слънцезащитна козметика. Слънцезащитните продукти през летните сезони като плажно мляко, спрей или крем са абсолютно задължителни. Когато прекарваш повече време на открито- на плажа, в планината, дори при обикновена разходка из града. В тази статия ще те запознаем с това, как да избереш подходящия за твоята кожа слънцезащитен крем, какво означава индексът SPF ( Sun Protection Factor ) и какъв SPF e подходящ за твоя фототип кожа. Слънцето излъчва UV лъчи, които са невидими за окото, но могат да причинят изгаряне и увреждане на кожата без никакво усещане за топлина.

UV  лъчите са 2 вида:

UVA ( A като “Аge” възраст ) и UVB ( B като “Brulure” изгаряне ) лъчи.

UVA лъчите са с по-малко енергия и с по-голяма дължина на вълната. Те проникват дълбоко в кожата и предизвикват преждевременно стареене и бръчки. По този начин могат да я увредят, което е рисков фактор за ракови образувания по кожата.

UVB лъчите имат по-къса дължина на вълната и много енергия  и имат разрушителен ефект върху тъканите. Освен, че са отговорни за слънчевото изгаряне, в дългосрочен план могат да причинят рак на кожата.

Когато избираш слънцезащитна козметика, винаги гледай внимателно описанието на етикета!

Най-добре е да избереш широкоспектърен слънцезащитен продукт с означение “UVA-UVB”. Слънцезащитният фактор SPF показва ефиктивността на продукта за защита на кожата от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Колкото е по-висок SPF- индексът, толкова е по-добра защитата на твоята кожа.

SPF 20 или по-нисък фактор на защита е подходящ за ежедневна употреба при по-кратко излагане на слънце.

SPF 30 или по-висок фактор на защита е подходящ за по-дълъг престой на открито ( 2 или повече часа ).

Слънцезащитният фактор показва за колко време можеш да се излагаш на слънце без опасност от изгаряне.

Умножаваш числото на SPF-индекса по 10 и ще получиш времето, за което твоята кожа е добре защитена.

Ако твоето плажно мляко е SPF 15, това означава че можеш да останеш под слънчевите лъчи 150 минути, след което кожата се зачервява и изгаря.

За да определиш кой SPF-индекс е най-подходящ за теб, трябва да знаеш какъв фототип кожа имаш.

Фототип 1

Много светла кожа с лунички, руса или червена коса, светли очи. За хора с този фототип не се препоръчват слънчеви бани. Този тип кожа не получава слънчев загар. Тя изгаря много бързо и е податлива на увреждания. Рискът от появата на ракови образувания е много голям. Подходяща слънцезащитна козметика – SPF 60 и UVA 16.

Фототип 2

Светла кожа, руса или червена коса, сиви, зелено-кафяви или светлокафяви очи. Кожата изгаря при продължително излагане на слънце и се нуждае от висока степен на защита. Този тип кожа получава загар при подходяща употреба на сънцезащитни продукти. През първите дни трябва да се използва слънцезащитен фактор SPF 50. След това според индивидуалните нужди може да се премине към продукти с по-нисък фактор SPF 20.

Фототип 3

Светла кожа, тъмно руса до кестенява коса, кафяви очи. Кожата изгаря при по-продължително излагане на слънце, но лесно получава загар при правилна слънцезащитна козметика SPF 30. След като кожата привикне, може да се намали до SPF 15.

Фототип 4

Матова кожа, тъмно кафява коса и кафяви очи. Кожата изгаря когато е изложена дълго време на пряка слънчева светлина. Лесно добива загар, необходима е слънцезащитна козметика SPF 30. След няколко дни излагане на слънце може да се използва SPF 15.

Фототип 5

Тъмна кожа, черна коса, тъмни очи. Хората от този фототип получават равномерен тен и не се нуждаят от висока защита. Препоръчва се слънцезащитна козметика SPF 6–15 с превантивна цел.

Фототип 6

Много тъмна кожа, черна коса, черни очи. Този тип кожа изгаря при свръх излагане на слънце и много лесно добива загар. Препоръчителен SPF 2–6.

Съвети за използване на слънцезащитна козметика!

  1. Нанасяй слънцезащитна козметика 20 минути преди да излезеш навън.
  2. Не забравяй да нанасяш слънцезащита на носа, раменете, гърдите, ушите, областта на очите и устните.
  3. Ако си на плажа след излизане от водата отново нанеси слънцзащитен крем. Дори и продукта да е водоустойчив след подсушаване с хавлия ти го премахваш от твоята кожа.
  4. Прави слънчеви бани в сутрешните и следобедните часове.
  5. Носи слънчеви очила, за да защитиш очите си и кожата около тях.
  6. Винаги проверявай срока на годност при закупуването на слънцезащитна козметика.

Спазвай нашите съвети и се наслади максимално на почивката си!

ВИЖТЕ ОЩЕ…

Работи ли наистина и възможно ли е лазерната епилация да ни отърве от косъмчетата завинаги?

Работи ли наистина и възможно ли е лазерната епилация да ни отърве от косъмчетата завинаги? Поради изключителната сложност на човешкия организъм и това, че сме създадени все

Прочетете повече »